O autorze
Żona, matka i przede wszystkim kobieta ... Kobieta po przekroczeniu 3 dekady życia, zatem przez wielu uznana za Panią Starszą. W pełni sił witalnych, z zapałem do działania (niestety słomianym), ale z metryką nie ma co dyskutować, zatem kłania się Starsza Pani po 30

Kuchnia oszczędnej gospodyni, czyli ... dwudaniowy obiad na dzień przed wypłatą

www.pexels.com
Że potrzeba matką wynalazków to wiemy, a że człowiek przed wypłatą to człowiek w wielkiej potrzebie wiemy jeszcze lepiej. W związku z czym okres bezpośrednio poprzedzający święto Matki Boskiej Pieniężnej to czas radosnej kuchennej twórczości, w wyniku której serwujemy głównie potrawy o wdzięcznej nazwie "Coś z niczego".

Dnia wczorajszego otworzyłam lodówkę i pomyślałam "Będzie bogato!", bo sumie znalazłam:




3 jajka
1 pomidora
paprykę czerwoną
resztki rosołu
resztki ugotowanaego makaronu
3 smutno pływające w swej oleistej zalewie suszone pomidory
kawałek wołowiny z rosołu (na który czaiła sie beaglica)
większą "dupkę" od żywieckiej
3 plasterki szynki
3 plastry sera żółtego
i 3/4 buteleczki śmietany 18%.

Z nadzieją zajrzałam do zamrażarki, a tam ... 1/3 paczki włoszczyzny i ... szron.
W szafce 3 ziemniaki, więc nawet po jednym na łebka nie było...


Popatrzyłam, pomyślałam, podśpiewałam sobie "Bo jak nie my to kto ...?" i niczym Pomysłowemu Dobromirowi wpadł mi do głowy POMYSŁ. Ambitny był to pomysł bo postanowiłam zrobić z tego obiad dwudaniowy dla rodziny 2+2.

Na obiad ów złożyła się Podrabiana pomidorówka i zapiekanka ziemniaczana:)

Podrabiana pomidorówka:

Skaładniki:

szkanka rosołu
papryka czerowna
pomidor
skraki gotowanej wołowiny
3 pomidroki suszone
łyżka włoszczyzny mrożonej

Przyprawy - chili, sól, pieprz, łyżka keczupu, ząbek czosnku


Przygotowanie:

1.pomidor obrany ze skórki, wypatroszony z pestek, pokrojony trafia do garnuszka na rozgrzana olwię pozostała z pomidorów suszonych.

2. czerowna papryka - uprzednio upieczona i pozbawiona skóry i pestek oraz rownież pookrojona dołącza do pomidora

3. wrzucamy włoszczyznę, suszone pomidory i resztki wołowiny.

Dusimy, pod koniec duszenia wrzucamy zmiażdżony zabek czosnku.

Zalewamy rosołem (brutalnie rozcieńczamy wszytsko wodą do ilości takiej by zupa smak zachowala a 4 osoby nakarmic się dało) i chwilę gotujemy. Doprawiamy keczupem i przprawami.

Miksujemy, przecieramy (ważne by zupa nie była kremowa tylko miała konsystencję zwykłej poidorówy), podajemy z makaronem - idealnie z drobnymi gawiazdkami jak w naszym przypadku, gdyż makaron nie zdominował smaku zupy.)



Zapiekanka ziemniaczana


3 ziemniaki
kawałek żywieckiej,
3 plastry szynki (tudzież inne mięsne skrawki)
2 łyżki mrożonej wloszczyzny
3/4 małej butelki śmietany 18%
3 plastry żółtego sera
3 jajka
łyżka mąki
przyprawa do pizzy


Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy z drobno pokrojoną kiełbasą, wędliną etc. Przyprawiamy przyprawą do pizzy, podlewamy woda i chwilę dusimy.

W naczyniu żaroodpornym mieszamy śmietanę z 3 jajami, pokrojonym w kostkę serem żółtym, mąką rozprowadzoną z odrobiną wody. Dodajemy włoszczyznę, wrzucamy przestudzone ziemniaki z calą reszta. Mieszamy, wstawiamy na ok godzne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .Pod koniec dajemy termoobieg, żeby sie piękna skorupka z wierzchu zrobiła i voilà! Puszysta jak pianka ziemniaczana zapiekanka!
Trwa ładowanie komentarzy...